Conferința Internațională „Cazacii Dunăreni: Origini și Conviețuire in Dobrogea de Nord

Conferința Internațională „Cazacii Dunăreni: Origini și Conviețuire în Dobrogea de Nord”, unul dintre cele mai importante evenimente istorice ale județului Tulcea.

Evenimentul va fi organizat de Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea, în colaborare cu Asociația Civică a Cazacilor Dunăreni și Revista „Misterele Dunării”, în data de 6 aprilie 2019, la sala de conferințe a bibliotecii.

Evenimentul din acest an este un preambul al unei conferințe anuale, cu o largă participare a specialiștilor din mediul universitar, pe care Asociația Civică a Cazacilor Dunăreni intenționează să o organizeze în anii următori, în colaborare cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea și Bilioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea.

În cadrul evenimentului, cercetători din Ucraina (Universitatea Națională „I. I. Mechnickov” Odessa, Universitatea Națională „Taras Șevcenko”, Kiev), Rusia (Universitatea Federală de Sud din Rostov pe Don, Universitatea de stat Saratov) și România vor prezenta o serie de lucrări despre istoria cazacilor ruși (nekrasoviți și zaporojeni), care s-au așezat în Dobrogea otomană, începând cu a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Conferința va fi publică, cu participarea atât a reprezentanților comunității rușilor-lipoveni și ucrainene, cât și altor pasionați de istoria Dobrogei

Dintre lucrările care vor fi prezentate în cadrul Conferinței, amintim:

• V. Kușnir (Univ. Națională „I. I. Mechnickov” Odessa), Rolul factorului migrator în istoria Siciei transdunărene și a comunității ucrainene din Dobrogea de nord
  • A. Prigarin, (Univ. Națională „I. I. Mechnickov” Odessa), Schisma religioasă și armata cazacilor otomani între 1840-1850
  • A. Y. Peretyatko (Univ. Federală de Sud, Rostov pe Don), Imaginea lui Ignat Nekrasov în creația general-locotenentului N.I.Krasnov, funcționr al  Conducerii Generale ale Armatei  Căzăcimii (1880)
  • M. Tiuliumeanu, Geneza Oștilor căzăcești (sec. XI-XIII)
  • V. N. Poltorak (Univ. Națională „I. I. Mechnickov” Odessa), Proiectul cazac al lui Mehmed Sadîk Pașa (Ceaikovski; 1804-1886): Idee și acțiuni

Intrarea se face pe bază de invitație. Invitațiile sunt disponibile la Mihai Tiuliumeanu, redactor șef Misterele Dunării, la Biblioteca Județeană și la Asociația Civică a Cazacilor Dunăreni, dl. Ivanov Ananie.