Concursul Național ”Istoria și Tradițiile Rușilor Lipoveni” a debutat la Tulcea.

În perioada 7-9 martie 2019 județul Tulcea a fost gazda concursului național ”Istoria și tradițiile rușilor lipoveni” ediția I.

La inițiativa doamnei Svetlana Moldovan, redactor-șef al publicația bilingvă ”Zorile” împreună cu Ministerul Educației Naționale, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România și Inspectoratul Școlar Județean Tulcea, au organizat pentru prima dată un concurs dedicat istoriei și tradițiilor rușilor lipoveni din România, iar ca sărbătoare importantă din viața rușilor lipoveni s-a ales Maslenița, cea care marchează sfârșitul iernii și venirea primăverii.

Concursul a fost nominalizat în Calendarului MEN al Concursurilor Naționale Școlare organizate în acest an școlar, cu nr. 3016/09.01.2019, poziția 16.

Proba orală a concursului a avut loc joi 07.03.2019 la Centrul Cultural „Vicol Ivanov” din Tulcea, , începând cu ora 16.00 și pe 8 Martie. La Concurs au participat 46 de copii din județele Tulcea, Iași și Suceava.

În afara probei orale, în cadrul căreia elevii au prezentat fotografii vechi cu referire la „Maslenița” și au interpretat câte un cântec specific acestei sărbători, au avut loc ateliere de lucru, concursuri, jocuri distractive, master-classuri, vizionări de filme și desene animate, precum și o expoziție cu imagini ale tablorilor pictorilor ruși pe tema „Maslenița”

Din Comisia Centrală a Concursului Național „Istoria și tradițiile rușilor lipoveni’’ au făcut parte:

• Axinia Crasovschi – prof. univ. dr la Universitatea din București – președinte;
  • Livia Neculai – expert-inspector la MEN – președinte executiv;
  • Mirela Popov, inspector-adjunct la IȘJ-Tulcea;
  • Svetlana Moldovan, redactor-șef al publicației „Zorile” – secretar;
  • Nadea Casian, inspector pentru minorități la IȘJ-Tulcea – membru.

Sâmbătă, 9 martie, în ultima zi a concursului, pe scena Palatului Copiilor din Tulcea membrii ansamblurilor folclorice din Sarichioi, București și Tulcea, care au interpretat cântece specifice Masleniței spre încântarea publicului spectator. De asemenea, au prezentat scurte programe artistice grupuri de elevi și preșcolari din Jurilovca, Sarichioi și Tulcea.

Printre invitați s-au aflat domnul deputat Andrian Ampleev care a adresat câteva cuvinte celor prezenți.

LAUREAȚII Concursului școlar național „Istoria și tradițiile rușilor lipoveni”, ediția I (Tulcea, 7-9 martie 2019) MASLENIȚA LA RUȘII LIPOVENI – ÎNTÂMPINAREA PRIMĂVERII au fost premiați de către domnul președinte al Comunității Rușilor Lipoveni din România – Silviu Feodor și doamna Prof.Univ. Dr. Axinia Crasovschi de la Universitatea București.

Listă câștigători:

Premii speciale:

• Premiul Special – IOLI Sofia, elevă în clasa a X-a la Școala Profesională „Danubius” din Tulcea, prof. Nadea Casian (premiu oferit din partea președintelui Comisiei Naționale – prof. univ. dr Axinia Crasovschi, a președintelui CRLR Silviu Feodor și a redactorului-șef al publicației „Zorile” – Svetlana Moldovan);
  • Premiul Special – TEOFAN Cătălin, elev în clasa a IX-a la Școala Profesională Stolniceni Prăjescu, județul Iași, prof. Galina Isaeva (premiu oferit de către reprezentantul CRLR în Parlamentul României, deputatul Andrian Ampleev) ;
  • Premiul Special – HUȘLEAG Daniela, elevă în clasa a VIII-a la Școala Profesională Focuri, județul Iași, prof. Zinaida Gromic (premiu oferit de expertul-inspector la Ministerul Educației Naționale – prof. Livia Neculai și inspectorul general adjunct la IȘJ Tulcea – Mirela Popov).

Clasa a VI-a:

• Premiul I – HARALAMBIE Livia, Şcoala Gimnazială Sarichioi – prof. Pavlov Natalia; – Diploma nr 341.
  • Premiul II – MANTAI Elisabeta, Şcoala Gimnazială Sarichioi – prof. Pavlov Natalia; – Diploma nr 340.
  • Premiul III – CIOTIC Evelina, Școala Gimnazială ,,Elena Doamna”din Tulcea – prof. Bucioc Liuba; – Diploma nr 338.
  • Mențiune – SUSOI Eliza, Şcoala Gimnazială Sarichioi – prof. Pavlov Natalia; – Diploma nr 336.

Clasa a VII-a:

• Premiul I – CHIRILĂ David, Școala Gimnazială Slava Cercheză – prof. Bădescu Paraschiva; – Diploma nr 334.
  • Premiul II – ANDREI Manuel, Școala Gimnazială Slava Cercheză – prof. Bădescu Paraschiva; – Diploma nr 332.
  • Premiul III – CAPRIAN Paula, Școala Profesională Focuri – prof. Gromic Zinaida; – Diploma nr 330.
  • Mențiune – FEODOROV Ana Maria, Școala Gimnazială Slava Cercheză – prof. Bădescu Paraschiva; – Diploma nr 328.

Clasa a VIII-a:

• Premiul I – PIMON Melissa Ana, Şcoala Gimnazială Sarichioi – prof. Pavlov Natalia; – Diploma nr 339.
  • Premiul II – AGAFON Raluca, Şcoala Gimnazială Sarichioi – prof. Pavlov Natalia; – Diploma nr 337.
  • Premiul II – ULIAN Livia, Şcoala Gimnazială Sarichioi – prof. Pavlov Natalia; – Diploma nr 335.
  • Premiul III – HUȘLEAG Daniela, Școala Profesională Focuri – prof. Gromic Zinaida; – Diploma nr 333.
  • Mențiune – HUȚANU Cosmin Ionuț, Școala Profesională Stolniceni Prăjescu – prof. Isaeva Galina; – Diploma nr 312.

Clasa a IX-a:

• Premiul I – PETRO CATERINICI Emilia, Liceul Teoretic ,,Grigore Moisil” Tulcea – prof. Alistarh Tamara; – Diploma nr 331.
  • Premiul II – CHIRILĂ Vitali, Liceul Teoretic „Ion Creangă” – prof. Casian Nadea; – Diploma nr 329.
  • Premiul II – IVANOV Claudia, Colegiul Național „E. Racoviță” Iași – prof. Gromic Zinaida; – Diploma nr 327.
  • Premiul III – FEODOR Elizabeta, Colegiul Dobrogean „Spiru Haret” din Tulcea – prof. Casian Nadea; – Diploma nr 226.
  • Premiul III – GUREI Cătălin, Colegiul Dobrogean „Spiru Haret” din Tulcea – prof. Casian Nadea; – Diploma nr 324.
  • Mențiune – LARIONOV Nikolai Filip, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava –prof. Iuliana Solomon; – Diploma nr 314.
  • Mențiune – TEOFAN Cătălin, Școala Profesională Stolniceni Prăjescu – prof. Isaeva Galina; – Diploma nr 311.

Clasa a X-a:

• Premiul I – ANTONOV Ecaterina, Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Tulcea – prof. Nadea Casian; – Diploma nr 322.
  • Premiul I – IVANOV Lidia, Colegiul Național Iași – prof. Gromic Zinaida; – Diploma nr 320.
  • Premiul I – LAVRENTE Klavdian, Liceul Teoretic „Gheorghe Munteanu Murgoci” din Măcin – prof. Cireașă Alina; – Diploma nr 319.
  • Premiul II – ANORE Galina, Colegiul Dobrogean „Spiru Haret” din Tulcea – prof. Casian Nadea; – Diploma nr 318.
  • Premiul II – MARDIROSIAN Lucian Costin, Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Tulcea – prof. Nadea Casian; – Diploma nr 317.
  • Premiul III – IOLI Sofia, Școala Profesională „Danubius” din Tulcea – prof. Casian Nadea; – Diploma nr 316.
  • Premiul III – TIT Octavian Claudiu, Liceul Tehnologic „Henri Coandă” din Tulcea – prof. Casian Nadea; – Diploma nr 315.
  • Mențiune – AMELIAN Iulian-Elvin, Liceul Teoretic „Grigore Moisil” – prf. Tamara Alistarh; – Diploma nr 313.

Clasa a XI-a:

• Premiul I – OPREA Manuel, Colegiul Dobrogean „Spiru Haret” din Tulcea – prof. Casian Nadea; – Diplomanr 325.
  • Premiul III – BARBANEAGRĂ Daniel, Colegiul Economic „Delta Dunării” din Tulcea; – Diploma nr 323.
  • Premiul III – FOMICI Iulian, Colegiul Dobrogean „Spiru Haret” din Tulcea – prof. Casian Nadea; – Diploma nr 321.

Toți ceilalți participanți au primit din partea organizatorilor diplome de participare.